Quantcast
Channel: Consum | Unió de Consumidors de Catalunya
Viewing all articles
Browse latest Browse all 37

Una empresa ha d’entregar un mòbil de 699€ per 139€ degut a un error tipogràfic

$
0
0

Fnac va cancel•lar les comandes i va retornar l’import abonat pels compradors que van adquirir el telèfon.

La llei prohibeix que es repercuteixi sobre el consumidor les conseqüències dels errors administratius.

Un laude arbitral de Consum ha estimat la pretensió d’un ciutadà que Fnac li lliuri un telèfon mòbil Huawei P30 Pro per 139 euros, com oferia, en lloc dels 699 euros que costava, segons l’empresa, que va cancel·lar la comanda del consumidor reclamant al·legant que era un error.

L’àrbitra de la Junta Arbitral Nacional de Consum estableix que l’empresa ha de lliurar-li el model de telèfon mòbil pel preu ofert el 27 d’octubre de 2019 o, en cas de no existir estoc, un altre de similars o superiors característiques sense que això suposi un augment del preu que ha d’abonar el reclamant. El client en la seva sol·licitud d’arbitratge va al·legar que havia adquirit el producte a internet però no li va ser lliurat perquè l’empresa va dir que hi havia un error en el preu. Un error tipogràfic

Per la seva banda, Fnac ha reconegut que en aquesta data va anunciar a la seva web l’esmentat mòbil per 139 euros per als no socis de Fnac i de 124 per als socis però que va existir un error tipogràfic, atès que el preu havia de ser de 699.

La cadena va al·legar davant l’àrbitra que l’oferta es va propagar ràpidament per les xarxes per mitjans no controlats per l’empresa i que es van realitzar 12.911 comandes per adquirir 18.432 unitats d’aquest mòbil.

L’empresa va retornar l’import

L’empresa va comunicar als clients l’error, va cancel·lar les comandes i va retornar l’import abonat. Assenyala que la diferència entre el preu erroni i el de mercat era tan desproporcionada que qualsevol consumidor mitjà podria haver entès que es tractava d’un error i no d’una ganga ja que precisava que era una venda de saldos o de liquidació.

Fins i tot va considerar que el reclamant va cometre un abús de dret en la seva petició amb falta de bona fe contractual, el que ha desestimat l’àrbitra.

El laude argumenta que “resulta primordial pel desenvolupament del comerç electrònic la confiança dels consumidors i per això és exigible una intensa diligència de les empreses mitjançant la vigilància i control sobre els seus sistemes de gestió de vendes”.

L’àrbitra explica que la llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris prohibeix que mitjançant condicions no negociades individualment es repercuteixi sobre el consumidor les conseqüències econòmiques dels errors administratius o de gestió que no els siguin imputables.

Destaca l’aprofitament que Fnac podia fer d’aquesta oferta amb la incorporació al seu club de milers d’interessats en la compra de mòbils a través de les seves dades personals.

Error o ganga

“En aquest cas no es pot considerar provat que el reclamant fos conscient que es tractava d’un error i no d’una ganga amb un 75% de reducció del preu respecte de la competència”, apunta.

El laude, que és recurrible davant un Tribunal Superior de Justícia, ha estat dictat per una àrbitra de la Junta Arbitral Nacional de Consum dependent de la Direcció General de Consum del Ministeri de Consum.

 

Font: elperiodico.com

LA DEFENSA DE LES PERSONES CONSUMIDORES ÉS LA NOSTRA RAÓ DE SER.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 37

Latest Images

Trending Articles


Sabrina: Els Stone arruïnats


Sabrina: La bruixa més perillosa


Fish & chips: Fish & chips - capítol 89


ZANELLA, Amilcare Castore (1873-1949) - Piano music


EL COLOR MARRÓ


Roger Grimau i Raquel Mateos, a "La Partida de TV3"


Per: Imma


Els padrins màgics: Els padrins màgics - Capítol 136


Bob, el manetes: Scoop Knows It All


Bob, el manetes: Bob, el manetes - Cap. 11: El Carbassot fa de les seves